Nellie
Yoga World
VardagsyogaYogalärare

Morgonyoga

Hej! Hur startar du dina dagar? Vaknar du med ett leende på läpparna och skuttar upp ur sängen innan klockan ringer (eller du behöver kanske inte ens en väckarklocka)? Sen tänder du en rökelse och gör en sekvens morgonyoga. Eller är du som mig? Vaknar med ett ryck och undrar vad tusan det är som låter, för att upptäcka att det är väckarklockan som ilsknat till ordentligt och undrar om du ska gå upp någon gång? Bara en stund till brukar jag tänka och så gosar jag in mig intill något av barnen för att rättfärdiga att få ligga kvar en stund till. Det är ju så viktigt att ge barnen närhet.

Egentligen vill jag vara den morgonpigga som vakna pigg och utvilad, och morgonyogar varje dag. Det låter ju helt underbart att börja dagen på det sättet! Hur kan det bli möjligt? Hur kan morgonyoga bli en rutin och något lika självklart som att borsta tänderna? Jag har några idéer på vad som till, som jag själv tänkte testa. Vill du hänga på?

Morgonyoga_barnets position_Nellie_Rolf

Hur kan morgonyoga blir en rutin?

  1. Bestäm dig!
    Detta är egentligen en no-brainer, men ändå. För att förändra något så invant som morgonrutinen så behövs dedikation och motivation. Varför vill du yoga på morgonen? Hur kommer det påverka ditt liv, till det bättre? Jag vill få en bra start och en chans att samla mig innan dagen drar igång “på riktigt”.
  2. Somna tidigare!
    Ännu en no-brainer. Att lägga sig i tid (för min del senast kl 22.00) känns många dagar helt orimligt. Det betyder nämligen oftast knappt någon vuxentid alls efter att barnen somnat och de mest akuta vardagssysslorna stökats undan. Mitt tips är att sätta ett larm en halvtimme – timme innan du vill vara i säng för att få en påminnelse att det är dags för tandborstning och pyjamas. Har du en iPhone finns det faktiskt till och med en Läggdags-funktion under klockan.
  3. Gör det enkelt!
    En morgonyoga-rutin behöver varken vara lång eller komplicerad. Har du absolut noll erfarenhet av yoga så kolla upp vad det finns för yoga på nätet eller låna en bok om yoga på biblioteket. När du hittat några olika yogapositioner som du gillar kan du leka runt med dem och se vad som passar dig och din kropp bäst. På morgonen kan det vara extra skönt att prova sig fram, utforska vad kroppen behöver och vad som “väcker den” på bästa sätt just denna dag.
Morgonyoga_Liggnde-fjärli_Nellie-Rolf

Morgonyoga med 4 yogapositioner

Detta är mina go-to-positioner på morgonen:
Vet du inte vilka det är, googla positionens namn + yoga.

Barnets posititon (Balasana)
Lägg något under panna om det känns långt ner till golvet.

Katt och Ko (Cat-Cow)
Svaja med höfterna i kon och släpp ner huvudet i katten.

Yogi-squat (Malasana)
Lägg något under hälarna om de inte kommer ner i golvet.

Liggande fjäril (Supta Baddha Konasana)
Vila ryggen och huvudet mot ett bolster, en stor kudde eller rullad filt.

Tips på yogaklasser online

yogobe finns det många olika yogapass att välja på. Testa och se vad du gillar. Här hittar du t.ex. klasser med Johanna Alvin som också bloggar här på Yoga World samt Sara Hoy som bloggade här tidigare.

Yoga med Adrienne på YouTube är mångas favorit

Min bloggkollega Vevve här på Yoga World finns också på YouTube med många bra videos för morgonyoga.

Börja dagen med morgonyoga

Så då är det väl bara att sätta ett “gå och lägga sig”-larm och ställa väckarklockan lite tidigare?! ag ska i alla fall försöka få till morgonyoga ett par gånger i veckan. En behöver ju inte gå all-in på 7 dagar direkt, eller hur?!? Vem är sugen på att hänga på?

Vi hörs! /Nellie – morgontrött

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.