Nellie
Yoga World
Yogalärare

Min resa som yogalärare

Hej!
Funderar du på att bli yogalärare? Är du nyfiken på hur det kan vara att arbeta som yogalärare? För jo, det är ett jobb, precis lika mycket som något annat. För min del visserligen på deltid än så länge men drömmen och planen är att jobbet som yogalärare ska utökas framöver…

Min resa som yogalärare började 2007, med Poweryoga på Gerdahallen i Lund. Jag hade inte yogat särskilt mycket innan dess, det var egentligen rätt nyligen som jag upptäckt yoga och hur positiv inverkan det hade på mig och mitt välmående. Men, jag vara redan gruppträningsinstruktör på Gerdahallen och tänkte att hur svårt kan det vara, det är väl samma sak att “instruera” yoga som något annat träningspass. På ett sätt ja, det är kanske inte svårare att leda ett yogapass än en något annat gruppträningspass, men det är definitivt annorlunda.

Jag lärde mig att feedback är en gåva

Under utbildningens gång växte yogans betydelse för mig och jag reflekterade över många saker i livet i takt med att jag lärde mig mer om yogas filosofi. Tidigare hade jag yogat mest för de fysiska aspekterna men nu började jag upptäcka även de “djupare” delarna som handlar om mitt inre, om det person jag är, eller kanske snarare vill vara. Jag lärde mig att feedback är en gåva och började applicera det i mitt eget liv, och det gjorde sort skillnad på hur jag agerade i situationer där jag tidigare gått i försvar och nu istället kunde lyssna och ta in det som sades till mig utan att bli arg och känna mig sårad. Men, det tydligaste minnet är nog ändå examineringen. Jag var dunderförkyld. Snoret rann och vi stod upp och ner i Hunden i varje sekvens som visades upp. Sen var det min tur. Jag vet inte om det var förkylningen eller vad det var men jag har helt lugn. Lite pirrig men mest väldigt glad att få dela med mig av min nyvunna kunskap och syn på livet. När mina 15 min var klara  grät vi. Av innerlighet och av lättnad. Det var en väldigt fin stund som jag bär med mig långt inne i hjärtat. Tack Anna och Carina för förtroende, guidning och feedback. <3

Yoga_Nellie_Rolf_Blekinge

Jag blev godkänd på examineringen men istället för att leda pass på Gerdahallen som det var tänkt blev det en flytt till Helsingborg och jobb som yogalärare på gymmet Träningsakademin (numera endast i Ängelholm). Där träffade jag Liz som jag delade yogapassen med. Det var rätt motigt i början för yoga var liksom inte riktigt lika populärt då som nu. Få visste vad det var och det fanns många förutfattade meningar. Men det var en bra plats att börja på och jag hade möjlighet att utveckla  yogapassen i den riktning som passade mig (och såklart deltagarna). Men det var också ganska ensamt (Liz och jag gick oftast omlott) och jag fick väldigt lite feedback från annat än deltagarna. Självklart är det viktig och intressant vad de som kommer på passen tycker men det är även bra att få ett utanförperspektiv från någon annan lärare som kan hjälpa en att utvecklas. Tack Liz för stöttning och vänskap (som vi nyligen återupptagit)!

Tack vare Body Balance blev det också fler deltagare på yogapassen

Efter ungefär ett år var jag redo för nästa steg och flyttade till ett annat gym, Aktiverum i Helsingborg (en filial som då låg i city). Där var det en annan “typ” av kunder och fler möjligheter att utvecklas i min instruktör-roll. Jag var dock fortfarande relativt ensam i min roll som yogalärare men det kom ett nytt pass på schemat som hade inslag av yoga, jag pratar såklart om Les Mills konceptklass Body Balance. Jag ska villigt erkänna att jag inte är något större fan av Les Mills generellt, men jag vet att många som yogar idag har börjat med just Body Balance, och det är ju jättebra! Så tack vare Body Balance blev det också fler deltagare på yogapassen. Sen blev jag gravid och det blev ett avbrott från yogaledarjobbet. När barnet var ett halvår flyttade vi tillbaka till Lunda-trakten och lämnade därmed även Aktiverum. Tack Jossan för att du såg min potential och gav mig möjligheten!

Yoga_Nellie_Rolf_Blekinge

Sen följde det alltså ett par år av barnafödande och småbarnstid där det varken fanns lust eller energi till något annat än familjen och min egen träning. Men sen… när det tog fart igen, då började det hända grejer. Men det tar vi i nästa inlägg. 🙂

Funderar du på att utbilda dig till yogalärare så har både Vevve och Johanna utbildningar som jag absolut skulle kika på om jag stod i valet av vilken utbildningar ska välja idag.

Vi hörs! /Nellie – yogalärare

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.