Nellie
Yoga World
Livsstil

Citronvatten

Enligt Listan 2019 som jag skrev i början av året är det under denna månaden fokus på citronvatten. Det är visserligen inget ovanligt att jag shotar citronvatten på morgonen men denna månad ska jag försöka göra det varje dag. Jag vet att det har massor av bra effekter på kroppen så genom att vara konsekvent en hel månad, och inte en vecka här och där, så hoppas jag känna ännu tydligare resultat.

Citron

Det finns många fördelar med att starta dagen med citronvatten, som helst ska vara ljummet. Oftast brukar jag kombinera det med ingefära och honung men nu senast gjorde jag en mix som även innehöll gurkmeja och svartpeppar. Nu är det dags att göra en ny batch och denna gång blir det nog en klassisk citron- och ingefära-shot. Jag brukar göra ungefär en liter per gång och det räcker till drygt en vecka. Så här gör jag:

Citron- och ingefärashot

1. Finhacka en stor bit ingefära (jag brukar mixa den så den blir riktigt finfördelad). Om den är ekologisk så behåll skalet men kolla så det inte har börjat mögla i de små skrymslena på den knöggliga roten.
2. Värm upp ca 1 liter vatten till 60 grader (toppenbra med vattenkokare med olika temperaturer till detta) och häll över ingefäran. Låt dra minst 20 min.
3. Sila av och blanda i honung efter smak, ca. en matsked per 5 dl vatten
4. Låt svalna och häll i saften från 2 citroner (också helst ekologiska)
5. Häll upp på rena flaskor och förvara i kylen

På morgonen, häll upp citronvatten i ett glas och fyll på med varmt vatten, ungefär 50/50, så det blir ljummet att dricka. Vänta gärna ungefär en halvtimme med att äta frukost så kroppen får en chans att ta upp nyttigheterna från din morgondrink.

Vad är det som är så bra med citronvatten?

1. Balanserar pH-värdet
Citron är ett alkaliskt dvs basiskt livsmedel (ja, trots sin sura smak) som hjälper till att neutralisera PH-värdet (surheten) i kroppen, vilket i sin tur kan bidra till att minska eventuell inflammation i kroppen.

2. Rensar kroppen
Citron hjälper till att driva ut gifter ur kroppen, delvis för att citroner är vätskedrivande men även för att citronsyra stimulerar leverns avgiftningsprocess..

3. Förbättrar hyn
Citron innehåller antioxidanter som bland annat bidrar till att minska rynkor och hudutslag och de basiska egenskaper kan bekämpa vissa typer av bakterier som orsakar problemhy. Detta hoppas jag verkligen på och är en av anledningen till att jag vill dricka mer citronvatten.

4. Underlättar matsmältningen
På grund av dess giftrensande effekt påstås citronsaft även kunna trigga levern att producera galla, en syra som behövs för matsmältningsprocessen. Citroner innehåller dessutom vitaminer och mineraler som enligt ayurvedisk lära sägs minska antalet toxiner i mag-tarmkanalen. Citron lindrar även matsmältningsbesvär som gaser, rapningar och halsbränna.

5. Hjälper matsmältningen
Det varma vattnet hjälper till att stimulera magtarmkanalen, stimulerar och renar levern samt hjälper magsyran vilket förbättrar matsmältningen

Brukar du dricka citronvatten? Vilken variant gillar du bäst?

Vi hörs! /Nellie – hälsofreak

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.