Nellie
Yoga World
Livsstil

Vinterbad – mina bästa tips

Hej!
Februari har nått sitt slut och därmed även månaden med fokus på vinterbad. Men, det är absolut INTE slut med kalla bad för min del bara för det. Faktum är att jag är smått beroende. Speciellt nu när värmen kommer smygande i luften, då kan jag känna en stark längtan efter att glida ner i det kalla vattnet. Ja, jag vet att det är trendigt nu och att många tycket att det ät total galenskap MEN vänta bara tills du själv provat! Av någon konstig anledning upplever jag det inte alls obehagligt att känna kylan mot kroppen. Tvärt om. Det känns skönt och välgörande. Visst pirrar det lite i kroppen efter ett tag nere i vattnet men det övergår snabbt i värme när en kommer upp ur vattnet igen.

Nellie Rolf_kallbad_Billebjer stenbrott

Mina bästa tips för vinterbad:

 1. Gå till ett kallbadhus
  Där är det enkelt att byta om och det finns både dusch och bastu att värma dig i om du är orolig för att bli för kall. Men testa att bada INNAN du bastar.
 2. Använd en stege
  Det är tyvärr inte det lättaste att hitta en stege för många är upptagna under vintern men det brukar finnas på några platser i alla fall. Gå långsamt ner för stegen och sänk dig ner i vattnet. Andas djupa andetag in och ut genom näsan och försök att slappna av i kroppen.
 3. Leta upp likasinnade
  Skanna igenom instagram och se om du kan hitta någon som redan badar kallt i närheten av där du bor. Be om tips på platser eller kanske till och med om du kan hänga med på ett bad.
 4. Bara gör det
  Har du bestämt dig för att bada finns det ingen anledning att tveka. Tänk inte så mycket. Bara gör det. Jag lovar, du kommer inte frysa ihjäl.

Tips på badställen i Skåne:

Råå kallbadhus. Ett mysigt litet kallbad söder om Helsingborg. Tyvärr är det ibland ganska grunt så man får lägga sig ner i vattnet.

Råå kallbadhus

Tvedöra sandtag utanför Lund har en fin botten, i alla fall för att vara en sjö (eftersom det egentligen är ett sandtag). Man får gå en liten bit ut men det är lugnt och fridfullt även rätt blåsiga dagar.

Tvedöra

Sibbarps kallbadhus, en ny favorit hos mig. Det är också ett relativt litet kallbad, men har vedeldad bastu och många fina trappor ner i vattnet. Botten är sandig och härlig och det är riktigt bra djup för att doppa sig. U-formen ger också skydd från vinden och så finns det bänkar att sitta på längs med planket (väldigt skönt att sitta där en stund när solen tittar fram).

Sibbarp kallbadhus

Sibbarp kallbadhus

Kiviks hamn är en favorit sedan länge. Det finns en fin liten vedeldadbastu vid stranden intill piren men för att nyttja den behöver man känna någon som är med i Kiviks bastuförening. Men, det går ju utmärkt att bada ändå, utan bastu. Det finns en året-runt- stege på piren, fin sand på botten och bra vattendjup. Bara att glida ner med andra ord.

Kivik strand

Hoppas någon blivit inspirerad av att testa kalla bad. Jag vågar lova att du inte kommer ångra dig!

Vi hörs! /Nellie – kallbadsentusiast

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.